Rychlejší, vyšší, teplejší: Co jsme se dozvěděli o klimatickém systému v roce 2022 (část 1)

Bře 29, 2023 | Bezpečnost, Enviromentální krize, Města a obce, Připravenost, Pro jednotlivce a malé komunity, Resilience

Původně publikováno na Climate Code Red Davidem Sprattem, upravili jsme, přeložili a přidali komentáře.v

Co jsme se za poslední rok dozvěděli o klimatickém systému? Tedy odhlédneme-li od všeho toho humbuku a obav kolem tvorby klimatické politiky, optimistických zpráv o transformaci energetiky, rostoucího strachu z civilizačního kolapsu nebo konspiračních teorií a popírání? Zde jsou některé klíčové postřehy z výzkumu a údajů zveřejněných v roce 2022.

Rekordní emise

Covidové narušení dodavatelského řetězce (a ekonomiky jako takové) a válka na Ukrajině odvedly pozornost od úkolu rychlého snižování emisí, přispěly k inflaci, klesajícím reálným mzdám a politickému zaměření na tlaky na životní náklady. Válka narušila trhy s energií, vedla k návratu k uhlí, jehož spotřeba je na historickém maximu, podnítila zvýšení emisně náročné výroby zbraní a jejich používání, a stala se záminkou pro vlády, aby odkládaly klimatické akce.

Atmosférické úrovně všech tří hlavních skleníkových plynů dosáhly v roce 2022 rekordních hodnot. Carbon Monitor ve své zprávě o emisích za celý rok 2022 napsal, že globální emise CO2 se v roce 2022 zvýšily o 1,6 %, o 8,0 % oproti roku 2020 a o 2,1 % oproti roku 2019 (covidový propad), což je historický rekord. V listopadu 2022 Global Carbon Project odhadoval, že emise uhlíku z fosilních paliv v roce 2022 dosáhnou 37,5 miliardy tun oxidu uhličitého, což je nejvyšší zaznamenaná hodnota.

Nejnovější prognózy Mezinárodní energetické agentury (IEA) ukazují, že globální emise uhlíku z energetiky stále rostou a mohou dosáhnout vrcholu v roce 2025, ale je pravděpodobné, že poté budou stagnovat na vysoké úrovni po dobu deseti let nebo déle, spíše, než aby nějakým významným způsobem klesaly.

Stejně tak UNFCCC odhaduje, že celkové globální emise skleníkových plynů, s přihlédnutím k provádění nejnovějších závazků jednotlivých států, budou v roce 2030 “o 50,8 % vyšší než v roce 1990, o 10,6 % vyšší než v roce 2010 a o 0,3 % nižší než v roce 2019, jakož i o 1,9 % nižší než odhadovaná úroveň pro rok 2025, což naznačuje možnost dosažení vrcholu globálních emisí před rokem 2030”. Všimněte si, že v tomto prohlášení je vrchol emisí do roku 2030 považován za “možnost”, nikoli za vysokou pravděpodobnost.

Cíl 1,5 °C

Trend oteplování ukazuje, že 1 5, °C dosáhne kolem roku 2030, a to bez ohledu na jakékoli mezitím přijaté iniciativy na snížení emisí. Vychází to z Šesté hodnotící zprávy IPCC – shrnutí pro tvůrce politik (tabulka SPM.1). Program OSN pro životní prostředí uvedl, že již neexistuje důvěryhodná cesta k udržení oteplování pod 1,5 °C v krátkodobém horizontu (bez okamžitých chladicích intervencí, se kterými se nikde nepočítá).

Profesor Bill McGuire říká, že “pokračovat v argumentaci pro životaschopnost 1,5 °C je zavádějící a vyvolává falešné naděje”. The Economist v úvodníku napsal, že “svět nedosáhne ikonického klimatického cíle 1,5 °C”. Matthews a Wynes dospěli k závěru, že lidská činnost již způsobila zvýšení globálních teplot o 1,25 °C a současná trajektorie emisí naznačuje, že za méně než 10 let překročíme 1,5 °C”.

Přístup k tomuto obsahu je jen pro komunitu!

Pokud ještě přístup nemáte - získejte ho ZDE

"Čas a krize na nikoho nečeká"

Pokud již přístup máte, přihlaste se!

Články na podobné téma

0
Zajímá nás, co si myslíte. Prosíme, podělte se v komentáři.x
×