původně publikováno na Medium Benem Shread-Hewittem, upravili jsme a přidali komentáře

Kdo by neznal nebo někdy neslyšel o La Niña a El Niño. Cykly La Niña a El Niño jsou složité oceánské vzorce, které jsou ve svém nejjednodušším pojetí obdobími, kdy je Tichý oceán chladnější nebo teplejší vzhledem k průměrným teplotám. Teplota oceánu těchto obdobích má dalekosáhlé účinky na klimatický systém, nejen mění teplotu, ale také ovlivňuje srážkové vzorce po celém světě. V současné době se nacházíme v neobvykle (i když ne výjimečně) dlouhém období La Niña, které začalo v roce 2020. V obdobích La Niña může být teplota povrchu oceánu až o 3 až 5 °C chladnější než normální podmínky. Vědci nyní detekují zjevné známky toho, že La Niña slábne, a předpovídají, že do léta 2023 budeme mít obrácené stavy a vstoupíme do období El Niño.

Zimní sucha v Evropě

Náš komentář

V červenci 2022 v The Gurdian vyšel článek “Španělsko a Portugalsko trpí nejsušším klimatem za posledních 1 200 let, ukazuje výzkum“. Kromě wow efektu lepkavého titulku článek odkazuje a v hrubých rysech seznamuje čtenáře s dalšími výsledky bádání. Jako například, že se očekává snížení produkce oliv a následně olivového oleje o 30 % (Španělsko je jeden z největších producentů na světě) Snížení produkce vína o 25–99 % do roku 2050. Jenže to nekončí u vína nebo oliv. Až budete nakupovat někde v supermarketu podívejte se, co všechno je ze Španělska. A zamyslete se nad tím, co se asi stane, až přední evropský producent sníží produkci prostě proto, že nebude mít vodu na pěstování. Jasně, nemusí to být hned katastrofa. Jsou nějaká řešení, jak ušetřit vodu, ale …

Když si článek přečtete a srolujete níž na stránce uvidíte další články hodnotící rok 2022 jako rok katastrof. Otázka pak zní: Pokud klima roku 2022 bylo mírněno a “ochlazováno” jevem La Niña JAK asi bude vypadat klima roku 2023, až bude oteplováno jevem El Niño?

Čína láme rekordy každý měsíc

Přístup k tomuto obsahu je jen pro komunitu!

Pokud ještě přístup nemáte - získejte ho ZDE

"Čas a krize na nikoho nečeká"

Pokud již přístup máte, přihlaste se!

Přicházející El Niño

Články na podobné téma

0
Zajímá nás, co si myslíte. Prosíme, podělte se v komentáři.x
×