Zbalit se a rychle vypadnout – co ale budeme jíst?

Úno 23, 2023 | Připravenost, Pro jednotlivce a malé komunity, Resilience, Soběstačnost

Jak už obsah napovídá budeme psát o nouzových zásobách potravin, jak to máme my. A také o tom, jak jsme testovali. Nezapomeneme na recepty z BEDNY a to, co naše BEDNA obsahuje.

Tři, dva jedna, mizíme!

Může se stát, že poměrně rychle budete potřebovat opustit svůj domov. Nebo naopak, že svůj domov opustit nebudeme moct. (Kdo by si myslel, že je to nepravděpodobné, ať si vzpomene, jak pravděpodobné bylo z kraje roku 2021, že budete doma v karanténě a nebudete si moct ani nakoupit?) A k tomu nějaký ten problém. Třeba že oblíbený dodavatel vašeho nákupu k vám přijede s dvoudenním zpožděním nebo nepřijede…

Proto je docela důležité mít doma zásobu jídla. Ne ledajakou. Nejlépe takovou, která poskytne dostatek energie, má delší trvanlivost a také nám chutná. Dalším parametrem je doba přípravy nebo možnost konzumace bez tepelné úpravy. Totiž – energie a voda, to znamená, že na přípravu jídla nebudeme potřebovat hodně vody a energie. Ale berme to tak, že v domácím prostředí a v běžném režimu na to tolik hledět nemusíme.  

Podle vzoru našich babiček či prababiček míváme doma nějakou zásobu jídla. Potraviny máme uschované někde v temnu, ideálně v chladu a tak, aby nám na ně nemohl hmyz a různí jiní škodiči. Nejdříve spotřebováváme starší potraviny a suroviny, pak ty novější dokoupené, tím je obměňujeme a máme pod kontrolou jejich trvanlivost. Velké zásoby jídla máme v mrazáku. To je skvělý způsob konzervace, leč v případě nutnosti opustit náš domov nebo při výpadku proudu ne tak úplně dokonalý. Výhodu tedy budou mít ti, kteří zavařují a nakládají, případně suší (rozumějte konzervují sušením, ne suší hubu 🙂

Jak si sestavit zásobu jídla pro případ potřeby?

Při skládání potravin do bedny bereme v úvahu pár hledisek. Bednu skládáte jak pro případ odchodu, tak pro případ, kdy si z nějakého důvodu nenakoupíte. Jak jsme zmínili, důležitá je trvanlivost, doba přípravy a vaše chutě. Jestli kuskus nebo rejži běžně nejíte, nebude vám chutnat ani v podmínkách, kdy budete možná v nepohodlí nebo v situacích, které můžou mít daleko k vašemu běžnému standartu. Když jste totiž ve stresu, rozdíl mezi jídlem a dobrým jídlem je důležitý po vaší psychickou odolnost. Myslete ještě i na to, kolik strávníků se z bedny bude stravovat, a jak dlouho. A pochopitelně i na zdroj vody a způsob přípravy. Tedy na čem budete vařit.

Složité? Hm, jen trochu. Vyzkoušeli jsme za vás.

BEDNA

“Bedna” v našem pojetí je skutečně bednou. Používáme plastovou bednu s víkem, uzavíratelnou jednoduchým mechanizmem. ‚Naše‘ bedna značky TBAPLAST.EU má rozměry 40x24x30cm (šířka, výška, hloubka) s víkem. Víko je důležité, protože udržuje obsah uvnitř(nic se nevysype), a hlavně v temnu.

Do bedny jsme dali suroviny a potraviny pro nás dva, s ohledem na to, že oba jíme maso, luštěniny, rýži, a v případě masa i konzervy, které běžně nekonzumujeme. Mysleli jsme na způsob přípravy a hlavně dochucování, spotřebu vody a energie.

Co v bedně máme a na jak dlouho nám potraviny vystačí? Než jsme se dopracovali k uspokojujícímu výsledku, bylo zapotřebí zkoušet a zdokonalovat, a měnit. Poslední pokus jsme pečlivě zaznamenali!

Týdenní pokus s bednou a Chřástalem

V našem vybavení je cestovní plynový dvouvařič (Chřástal – v autě při jízdě vydává zvuky, prostě chřástí), pánev, sada hrnců, talířů, misky, hrnky, příbor, prkýnko, nůž, vařečka a houbička na mytí. V domácím prostředí používáme rádi tlakový hrnec. A protože jsme zůstali doma, zařadili jsme ho do pokusu. Hodně totiž šetří čas a hlavně energii.

Zkoušeli jsme verzi, kdy dodržíme tři jídla – snídani, oběd a večeři. Oba dva jsme, dá se říct, všežravci. V tom to bylo jednodušší. Vařilo se 2-3x denně, to podle toho, jestli byla teplá i snídaně.

Pití

Začnu tím jednodušším. Vody jsme měli doma neomezený zdroj, a z toho jsme vycházeli. Vodu na teplé nápoje (káva, čaj, kakao) jsme ohřívali v cestovní konvičce s eloxovanou vrstvou s ohnivzdornou a otěruvzdornou úpravou, má vrstvené (harmonika) dno, a voda se v ní vaří natotata a možná i dřív. Podobné dno mají kempingové vařiče Jetboil Flash. Takže u teplých nápojů jsme se zkrátka nedrželi.

Jídlo

Tady to vlastně taky nebylo tak složité. Jak jsme už avizovali předtím, máme v bedně jídla, která nám chutnají, a kromě konzerv (které nahrazují čerstvé maso) suroviny, které používáme. Nejvíc nám tedy chyběl domácí chleba a čerstvá zelenina.
Snídaně tvořily kaše nebo polévky, placky a suchý chléb. Obědy jsme promýšleli tak, abychom načaté suroviny zpracovali nejpozději druhý den. K večeři jsme vařili buď zcela jiné jídlo, nebo jsme dojedli uvařené jídlo od oběda. Občas je chuť na něco dobrého nebo je jednoduše ještě trochu hlad. I na to jsme byli připravení.

Na balkóně nám v tu dobu dozrávaly papriky, tak jsme usoudili, že by se nám mohlo i mimo domov poštěstit něco z čerstvé zeleniny ‚ulovit‘, tak jsme jich jednoduše pár snědli.

Obsah bedny nám vystačil bohatě na celý týden. Bohatě znamená, že jsme opravdu hladem netrpěli spíš naopak. Jídlo bylo pestré a chutné. Celý týden jsme se věnovali našim obvyklým pracovním procesům. A za zmínku stojí i to, že strava nepoznamenala naše tělesné pochody 😉
Po týdnu zbylo v bedně surovin na ještě tři až čtyři dny, takže při nouzovém provozu bychom s bednou vystačili dva týdny.

Vaříme z BEDNY

Přístup k tomuto obsahu je jen pro komunitu!

Pokud ještě přístup nemáte - získejte ho ZDE

"Čas a krize na nikoho nečeká"

Pokud již přístup máte, přihlaste se!

0
Zajímá nás, co si myslíte. Prosíme, podělte se v komentáři.x
×