„Buď sám tou změnou, kterou chceš vidět ve světě.“

– Mahátma Gándhí indický politik 1869 – 1948

 

Poslední dekáda nám dává dost jasně najevo, že něco shnilého je ve státě dánském. A zdá se, že se řítíme k zásadnímu rozcestí (tedy pokud ho již nemíjíme).

Můžeme pokračovat jak jsme zvyklí. A když to skřípe, tak zvýšit úsilí. Pěkně o tomto přístupu psal Paul Watzslawick ve své knížce “Úvod do neštěstí”. Popsal ho jako strategii “jen houšť”.

Nebo se můžeme pokusit změnit náš přístup.

Obě varianty zcela určitě budou náročné a jedobré být připraven.

V červenvi 2022  vyšla kniha “Nerůst a strategie: jak dosáhnout sociálně-ekologické transformace“.

Nerůst je protihegemonické hnutí, které má ambiciózní vizi transformovat společnost směrem k sociální a ekologické udržitelnosti. Vize je to smělá a potřebná, ale jak se tam dostaneme? To je otázka, kterou se tato kniha zabývá. Dodržováním mnohosti nerůstu a zároveň argumentem, že strategické priority a koordinace jsou klíčové, Degrowth & Strategy posouvá debatu o strategii sociálně-ekonomicko-ekologické transformace. Zkoumá, co znamená strategizace, identifikuje klíčové směry pro hnutí nerůstu a zkoumá strategie v praxi, jejichž cílem je realizovat společnost bez růstu. Tato kniha, která spojuje hlasy z nerůstu a souvisejících hnutí, tak něco, co přesahuje součet jejích částí.

Kniha je volně dostupná, a my postupně zde budememe překládat a komentovat jednotlivé kapitoly.

Zcela na rovinu – nemáme prostor si s překladem pohrát – takže to bude trochu učesaný strojový překlad.

Předmluva

Přístup k tomuto obsahu je

ZDARMA

po přihlášení nebo registraci

Články na podobná témata

×