Britský poradce varuje před rizikem jaderné války z důvodu výpadku komunikace

Srp 3, 2022 | Analýzy a informace, Bezpečnost, Ekonomika, Zprávy ze světa

28. července 2022

Stephen Lovegrove říká, že horké linky, které udržovaly svět v bezpečí během studené války, se rozpadly.

Poradce Spojeného království pro národní bezpečnost Stephen Lovegrove varoval před rostoucím rizikem jaderné konfrontace s Ruskem a Čínou v okamžiku zhroucení „horkých linek“, které pomáhaly udržovat mír během studené války.

Lovegrove ve Washingtonu, DC, řekl, že nedostatek dialogu se odehrává v době, kdy existuje nejen „širší spektrum“ strategických rizik, ale také více „cest k eskalaci“, a to díky pokroku ve vědě a technologii, šíření zbraní a rostoucí rivalitě.

Lovegrove také vyjádřil znepokojení nad šířením jaderných zbraní v „darebáckých“ státech a nad rychlým vývojem takových zbraní mezi potvrzenými jadernými mocnostmi, včetně Číny. Řekl také, že Spojené království má „jasné obavy“ z modernizace svého arzenálu jaderných zbraní.

V červnu 2022 NATO poprvé zařadilo Čínu mezi své „ strategické hrozby “ a prohlásilo, že vojenské ambice Pekingu, jeho konfrontační rétorika vůči Tchaj-wanu a stále těsnější vztahy s Moskvou představují „systémové výzvy“.

S odkazem na ruskou invazi na Ukrajinu jako příklad roztřepených mechanismů studené války vyzval bezpečnostní šéf Spojeného království také země, aby se zavázaly k opatřením na kontrolu zbrojení, a zdůraznil, že takové dohody jsou „životně důležité“ pro zachování bezpečnosti světa.

Náš komentář

(tedy názor nebo úhel pohledu)

Máme tady dost zajímavou situaci. Velký kluci se chovají jako malé holky a „nemluví spolu“. Zdálo by se to jako dobrý vtip, kdyby nešlo o tak moc.
Asi jsem na základní škole chyběl, když se probírala historicky podobná událost. Co k ní vedlo, jak se vyvíjela a jak dopadla. Nebo nás s ní nějak – pro všechna ta důležitá data – zapomněli seznámit. Nebo se nedostala do osnov.
Ano, retrospektivně, z historického pohledu tady byly události před 1. a 2. světovou válkou, Kubánská krize nebo pád Římské říše. A našlo by se mnoho dalších.

JENŽE to, co v době klacků byla drobná šarvátka (a jasně, vzhledem k populaci tato drobná šarvátka klidně vyhladila celý kmen), ta k dnes hrozí vyhlazením všeho živého několikrát.

Ano, můžeme se uklidňovat tím, že jaderné zbraně jsou “jen” k zastrašení a jen sebevrah by je použil. Ale můžeme si být jistí?

Dál tady máme technoloký pokrok. Sem patří všechny ty hypesrsonické a autonomní zbraňové sytémy vybavené umělou inteligencí. Umělou inteligencí dost pokročilou na to, aby uměla řešit a vyhodnocovat bojové situace ale málo na to, aby v sobě zahrnovala nějakou etiku například ve formě slavných “zákonů robotiky”…

Další pikantností situace je, že západní svět, NATO vyhodnotilo Čínu spolu s Ruskem za strategickou hrozbu. Čínu, která nám vyrábí a dodává většinu naší komunikační infrastruktury, a součástek. Nejen pro naše chytrá auta, domácnosti, topinkovače, ale i pro naše tolik opěvované chytré, autonomní zbraně.

0
Zajímá nás, co si myslíte. Prosíme, podělte se v komentáři.x
×