Co byste měli vědět o plánu EU zakázat dovoz ruské ropy

Kvě 6, 2022 | Ekonomika, Evropa, Zprávy ze světa

Evropská komise navrhla své dosud nejpřísnější sankce proti Rusku, včetně postupného ropného embarga, v rámci šestého kola odvetných opatření po invazi Moskvy na Ukrajinu.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen ve středu uvedla, že embargo „bude úplným zákazem dovozu ruské ropy, surové i rafinované, námořní dopravy a ropovodů“, které bude probíhat po etapách, aby státy měly čas najít alternativní zdroje energie.

Co potřebujete vědět o navrhovaném embargu:

Co je v plánu EU?

Evropská komise usiluje o postupné ukončení dodávek ruské ropy do šesti měsíců, a rafinovaných produktů do konce roku 2022.

Podle návrhu by Maďarsku a Slovensku mohla být poskytnuta delší lhůta na přizpůsobení se embargu, a to do konce roku 2023.

Opatření zahrnují zákaz veškeré lodní dopravy, makléřských, pojišťovacích a finančních služeb nabízených společnostmi z EU pro přepravu ruské ropy po celém světě do jednoho měsíce, řekl zdroj z EU agentuře Reuters.

Zákaz by se vztahoval na ruský vývoz ropy do celého světa, což by potenciálně ovlivnilo schopnost Moskvy najít alternativní kupce poté, co EU přestane nakupovat ruskou ropu.

Generální ředitel EU také navrhl přidat nejvyšší ruskou banku Sberbank a další dvě finanční instituce na seznam několika bank, které jsou již odříznuty od systému zasílání zpráv SWIFT .

Pokud by bylo dohodnuto, embargo by následovalo Spojené státy a Spojené království, které již zavedly zákazy ve snaze omezit jeden z největších toků příjmů pro ruskou ekonomiku.

Všeobecně se očekává, že velvyslanci z 27 vlád EU přijmou návrh již tento týden, což umožní, aby se brzy poté stal zákonem.

Podobné embargo na ruské uhlí , které EU uvalila v dubnu, okamžitě vstoupilo v platnost pro spotový trh a mělo čtyřměsíční období pro ukončení stávajících smluv.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve středu řekl, že Rusko zvažuje různé možnosti, když se připravuje na ropné embargo EU.

Náš komentář

(tedy názor nebo úhel pohledu)

No, čekají nás zajímavé časy. Jedna z největších zkratek asi je ( a do značné míry bude mít pravdu) – zavření kohoutku z Ruska = musíme koupit jinde = příležistot namastit si kapsu pro každého v řetězci (neboť zisk je nade vše) = drahota = ekonomická krize.

Na druhou stranu je to možná příležitost k tomu přestavět naše hodnoty a priority.

Možná nepotřebujeme tolik spotřebovávat. Možná nepotřebujeme tolik ptákovin, a to hned = nepotřebujeme tolik nafty na dopravu a výrobu.

Je to příležitost, aby EU začala (konečně) vykonávat to k čemu tady je (tedy alespoň podle mého názoru) a navenek jednala jednotně nejen politicky, ale i ekonomicky.

Ale hlavně.

Je to příležitost podívat se, jak na tom jako jednotlivci, rodiny, komunity, stát jsme, a něco s tím udělat! Začít hned, nečekat až zahřmí nebo k tomu nějaká celebrita vyzve.

0
Zajímá nás, co si myslíte. Prosíme, podělte se v komentáři.x
×